Stikkelsbærsyltetøy

En av sommerens store gleder for meg er å plukke bær i hagen og lage syltetøy som jeg kan ta frem på vinteren. Da kan jeg lene meg til bake og drømme meg bort til minnene om sommer, sol og fine dager.

Jeg plukker stikkelsbærene før de er helt modne. En blanding av kart og litt modne bær.

Jeg plukket 1,5 kilo bær, det meste kart, tok bort stilk og tupp og tilsatte 1,5 kg sukker og bittelitt vann. Jeg kokte syltetøyet i ca 45minutter og tok forsiktig bort det meste av skummet som kommer på toppen når det koker. Jeg fryser mitt syltetøy, så derfor tilsetter jeg ikke noe ekstra. Det er ganske mye sukker, men det er også med på å gjøre syltetøyet litt tykt når det blir kaldt. Karten er ganske så sur også, så en god del sukker må til.

Det er enkelt å koke syltetøy selv og så gøy å ta frem til nystekte vafler, lapper eller til brødskiva. På yoghurt eller kefir også, og gjerne sammen med brunost på knekkebrødet eller brødskiva. Det er barndomsminner for meg.

Hvordan spiser du helst stikkelsbærsyltetøy?

8 kommentarer om “Stikkelsbærsyltetøy

  1. Hei Ingrid!
    Stikkelsbærsyltetøy…….Min mammas ultimate bløtekake og hennes signaturkake. Sukkerbrød, dynkes, del i to eller tre, vaniljekrem og stikkelsbærsyltetøy mellom lagene, krem rundt og oppå kaken. Det gir den spisse syrlige stikkelsbærsmaken blandet med den gode runde vaniljekremen. En sikker vinner hos alle….
    Klem fra Nina

  2. Nydelege bilder.
    No fekk eg lyst på stikkelsbær. Lenge sidan eg laga syltetøy av bæra, men
    gelè har eg laga av gule stikkelsbær. Veldig godt.
    Takk for påminninga. Det er ei stund til modning her på våre kantar, men plutseleg
    er rida der.
    God søndag.
    Klem

  3. Hadde tenkt å skrive det samme som Nina. Min mor lærte meg det.
    Nydelig og frisk smak med stikkelsbærsyltetøy i bløtkake.
    Takker også for en fin blogg jeg er begynt å følge.

  4. Så koselig med stikkelsbærsyltetøy! Skulle ønske jeg hadde bærbusker i hagen, kanskje jeg skal skaffe meg noen når vi flytter hjem fra USA (bor midlertidig i Houston). Igjen, takk for en finfin blogg som det er en fryd å følge 😊

    1. Tusen takk, Irene, så hyggelig å høre. Det gjør meg så glad. Stikkelsbær forbinder jeg med 60-og 70-tallet og jeg håper de får sin renessanse for det er jo så godt. Mange har ikke lenger hager til å plante busker i som det var før i tiden. Det er kanskje en av årsakene, men også at man ikke prioriterer å bruke tiden det tar selv om det ikke tar lange stunden. Klem, Ingrid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.