Albykringle

Dette er et av de mest leste innleggene på bloggen min. På leserstatistikken kan jeg se at det leses av flere hver eneste dag og om jeg googler Albykringle, kommer denne opp på første siden.

Jeg skjønner det godt jeg. Jeg bakte nemlig denne i går. Den er utrolig god og mannen og jeg klarte å spise 2/3 av kringlen i løpet av dagen. Dessverre har vi ingen motstandskraft når det kommer til ferskt bakverk og nettopp derfor baker jeg ikke så ofte siden det kun er oss to til å spise nå når barna er voksne og flyttet ut forlengst. Nå skal det sies til vår fordel at jeg ikke laget full oppskrift, men en 2/3 oppskrift.


INNLEGG FRA MAI 2017

I 15 år har Mannen snakket om den fantastiske Albykringla som selges på kafeen Galleri F15 på Jeløya.

Endelig fikk jeg laget den til Mannens store overraskelse, glede og entusiasme. Jeg har, som sagt,  i alle disse årene fått høre om denne himmelsk gode kringlen. Jeg har smakt den selv også en gang vi var der for mange år siden, men kunne ikke huske hvordan den var.

Ifølge Mannen har denne oppskriften alltid vært hemmelig, men nå fikk jeg den altså, og da måtte jo kringlen prøvebakes. Hvorfor det heter kringle når det er en langpannekake vet jeg ikke.

Oppskriften fikk jeg hos Mette med Instagramkontoen mettefotografi.

125 g smør, 6 dl melk, 50-75 g fersk gjær, eller en drøy pose, 60 g sukker, 3 egg, 750 g hvetemel. Smøret smeltes i melken og avkjøles. Tilsett sukker og egg og bland dette i melet og tørrgjæren.

Fyll: 200 g sukker, 200 g smør, 1 ts vaniljesukker røres hvitt. Rør inn godt med eplemos.

Halve deigen legges i langpannen, så fyllet og så resten av deigen oppå. Strø godt med hakkede mandler og sukker på toppen, event. perlesukker.

Stekes i ca 25 min. på 200 grader midt i ovnen.